Ta körkort!

 

Upplev friheten med ett eget körkort. Här hittar du allt som du behöver veta för att ta ett körkort. Kör privat eller med körskola och komplettera med teori och interaktiva filmer där du kan se och uppleva dom olika trafiksituationerna som du måste kunna hantera vid en uppkörning.

Från och med att du har fyllt 16 år så får du börja övningsköra. För att kunna övningsköra så måste du först se till att du har ett körkortstillstånd. Om du väljer att köra privat så måste du även se till att gå en introduktionsutbildning tillsammans med din handledare.

Övningskör så mycket du kan, övning ger färdighet. Se till att planera din utbildning, plugga ordentligt så att du lär dig teorin i god tid. Boka gärna provet (både teori- och körprov) när du har kommit en bit på vägen i din utbildning och vänta inte till du är helt klar. Genom att boka tid till provet 1-1,5 månad innan du vill göra själva körprovet ökar chansen att hitta en tid som du vill ha. Finns det trots detta inte någon tid som passar så kan du alltid se om det finns tider på andra orter i din närhet. Var ordentligt förberedd och chansa inte. Glöm heller inte bort att gå bägge riskutbildningarna både del 1 och del 2.

 

Hur fixar jag snabbt en tid för uppkörning eller för ett teoriprov?

Störst chans har du om kollar Trafikverkets digitala tidsbokning,  vardagar direkt på morgonen ca kl 07.30 -08.00, då finns dagens reservkvot av prov tillgängliga för bokning. Det kan vara snabba tider samma dag men även tider längre fram. Har du inte möjlighet att boka via dator ring då direkt när tidsbokningen öppnar. Det här gäller både körprov och teoriprov.

–          Avbokningar kan ske dygnet runt och de proven blir omgående tillgängliga för ny bokning – så håll kontinuerligt koll i den digital tidsbokningen även då har du chans att få napp!

–          Har du möjlighet att resa lite – kolla även tidbokningen på närliggande orter.

–          Hittar du en tid – boka snabbt – fundera inte för länge

 –          För att undvika omprov och långa köer igen – köp våra paket och snabbträna – både inför teoriprovet och körprovet!

Vad krävs för att få ett körkort?

För att du ska kunna få ett körkort i Sverige så måste du ha ett körkortstillstånd. Du måste vara permanent bosatt i Sverige och vara 18 år. Du måste ha gjort bägge riskutbildningar och gjort ett godkänt teoriprov och ett godkänt körprov. Du får inte heller ha ett annat körkort som är utfärdat i en annan EES-stat. Har du ett sådant körkort kan du bara byta ut det mot ett svenskt.

Transportstyrelsen

Körkortstillstånd

Ditt första steg till körkortet är att skaffa ett körkortstillstånd. Utan ett giltigt körkortstillstånd, ingen övningskörning. Det enklaste och snabbaste sättet att skaffa ett körkortstillstånd är att beställa ett via Transportstyrelsens e-tjänst “Ansök om körkortstillstånd”. Du kan även beställa blanketterna till din folkbokföringsadress om du vill. Ett körkortstillstånd kostar idag 150 kr och du kan välja att betala direkt eller via ett inbetalningskort.

Du måste även fylla i en hälsodeklaration och göra en syntest hos en godkänd optiker. Blanketter för det kan du beställa via Transportstyrelsens e-tjänst “blankett”. Kolla gärna med din optiker om dom kan skicka synundersökningen digitalt till Transportstyrelsen. Om du har några funderingar kring hur man gör så kan du alltid ringa Transportstyrelsens kundtjänst.

Ditt körkortstillstånd är giltigt i fem år från det att du beställt det. Gör det gärna redan när du fyllt 16 år, när du är så gammal får du börja övningsköra.

Om du fortfarande behöver övningsköra eller göra förarprov när körkortstillståndet gått ut så måste du ansöka om ett nytt. Om du av någon anledning råkar tappa bort ditt körkortstillstånd så behöver du inte ansöka om ett nytt. Du kan beställa en kopia av ditt körkortsbevis via Transportstyrelsens e-tjänst eller kontakta deras kundtjänst.

Transportstyrelsen

Övningskör

Om du väljer att köra privat så måste både du och din handledare genomgå en introduktionsutbildning på tre timmar. Ni kan välja att gå utbildningen tillsammans eller var för sig om det känns bättre.

När du väl har kommit igång med övningskörningen så se till att det inte går för långt mellan gångerna. Se till att du och din handledare alltid har ett mål med övningskörningen t ex idag ska vi ut och övningsköra på motorvägskörning. Träna då på av- och påfarter, körfältsval, avstånd, kurshållning och planering. Misstaget som många som övar privat gör är att du som övningskör bara får köra transportsträckor utan några mål för övningskörningen. Se till att ni tillsammans lägger mycket tid och övning på att du kan hantera bilen med automatik. För att gå vidare i din övningskörning måste du kunna hantera bilen utan att lägga massa koncentration på det. Öva på att krypköra och reglera farten med kopplingen, start i backe, växelval och andra situationer som du behöver kunna göra utan att det sker med för stor uppmärksamhet från din sida. I våra filmpaket får du nödvändiga tips och råd hur du snabbt lär dig vad som krävs för att klara ditt körkort.

Ett krav under körprovet handlar om att du ska kunna köra bilen på ett sådant sätt att du inte använder onödigt mycket bränsle. I praktiken innebär det att du under körningen måste titta långt fram, släppa gasen i tid och använda den rullande kraft som bilen har. Ju tidigare du släpper gasen och låter bilen rulla fram desto mer bränsle spar du. Dessutom för du mer tid att överblicka situationen och hamnar inte i tidsnöd.

När du övningskör så måste du ha en grön skylt som det stå “övningskör” på. Du kan köpa en sådan skylt på dom flesta bensinmackarna.

Du kan välja att köra helt privat, helt hos en trafikskola eller blanda. Vårt bästa tips är att du sköter mängdträningen på hemmaplan och du och din handledare tar enstaka lektioner hos en utbildare som ni har förtroende för.

Övningskör och läs teorin samtidigt för att få bästa resultat.

Uppkörning

I vårt filmpaket beskrivs precis hur en uppkörning kan gå till. Du får i filmade sekvenser uppleva mötet med inspektören, legitimationskontrollen, säkerhetskontrollen och få höra inspektörens instruktioner till dig inför körningen. Du får i filmade sekvenser följa med under körprovet och uppleva det vanligaste provsituationerna. Dessutom får du mer detaljerad information i den faktatext som mer i detalj beskriver de olika situationerna. Du kommer också få lära dig vad som är viktigt för inspektören och vad han tittar extra noga på.

 

Kunskapsprov

Kunskapsprovet görs hos Trafikverket och består av 70 frågor. Du kommer att ha 50 minuter på dig att göra provet. När provet är färdigt så tas fem testfrågor bort och för att bli godkänd så måste du ha minst 52 rätt av de resterande 65 frågorna. Efter att kunskapsprovet är klart och om du har blivit godkänd så kommer du att ha två månader på dig att göra körprovet. Om du inte har klarat förarprovet inom två månader så måste du göra om kunskapsprovet.

I vårt teoripaket finns de teorifrågor du behöver kunna för att klara Trafikverkets prov och de ligger i en datamiljö som gör att du känner dig hemma när du kommer till Trafikverkets prov.

Glöm inte att ta med dig en giltig legitimation till proven hos Trafikverket

Sammanfattning

Driveonline har inspektörens erfarenhet och kunskap, utbildarens kompetens och insikt i alla de delar som krävs för att ta ett körkort. Vi lovar dig att följer du våra instruktioner så får du en samlad kunskap hur du snabbast och billigast får ditt körkort.